Източник: Puls.bg

Милка Василева е един от основателите на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Признание за нейната международна дейност е избирането й през 2008 г. и преизбирането й през 2009 г. за член на Изпълнителния съвет на Европейския форум на националните сестрински и акушерски асоциации и Световната здравна организация.
От миналага година е председател на БАПЗГ.

 
 
Puls.bg разговаря с Милка Василева специално по повод Деня на родилната помощ - Бабинден.
 
 
Какъв е актуалният брой на акушерките в България? Отговаря ли той на нуждите на здравната система от тези кадри?
 
В Националния регистър до момента са включени 4827 работещи акушерки в България. Около 500 от тях са работещи пенсионерки.
 
За нуждите на страната това е сравнително задоволителен брой. Разбира се, ако са с 1000 повече, би било още по-добре.
 
Пренебрегва ли се ролята на акушерката в България?
 
Ролята на акушерката се пренебрегва, а тя е изключително добре квалифицирана да я изпълнява.
 
При сегашната организация на здравеопазване акушерките основно работят в акушеро-гинекологичните болници, а според Световната здравна организация (СЗО) и Европейската федерация на акушерките мястото им е предимно в промотивната дейност, там, където трябва да се грижат за майчиното и ранното детско здравеопазване. На този въпрос в България не се обръща сериозно внимание. Всички знаем, че в момента проследяването на нормална бременност и грижите около родилката и новороденото се извършва основно от лекари.
 
Според прогнозите след 10-12 години в Европейския съюз ще се усети липсата на близо 1 милион квалифицирани медицински кадри - лекари, сестри, включително акушерки и друг здравен персонал. Какви са прогнозите за България?
 
За България проблемът е още по-сериозен, защото ние се явяваме страна-донор на сестри и акушерки за Западна Европа, Америка, Канада и Австралия. Проблемът е, че средната възраст на акушерките у нас е 48 години. А новите акушерки, които завършват, те са около 100 годишно, са недостатъчен брой, съобразно нуждите на страната. Всъщност при нас тази криза ще настъпи още по-рано и по-остро. Както вече тази криза съществува при медицинските сестри.
 
Мотивацията на младите колеги е именно да получат добра диплома, която е призната в Европа, и да заминат в чужбина да търсят добра реализация и кариера.

Продължението на интервюто - в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase