Снимка: Ройтерс

Революционен метод за раждане на деца с генетичен материал от трима родители с цел избягване на предаващите се по наследство тежки неизлечими заболявания е разработен от британски учени, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на британския министър на науката и университетите Дейвид Уилетс.

По думите на Уилетс е направено „важно откритие, насочено към спасяване на животи“.

Група учени от университета в английския град Нюкасъл публикува изявление, в което обяснява, че методът се състои от изземането на здрава ДНК от яйцеклетката на майката и влагането ѝ в яйцеклетка на донор, като няма значение дали това ще стане преди или след оплождането. След това тази яйцеклетка „без дефекти“ се имплантира в майката.

Дете, което се роди по този начин, ще притежава генетичен материал от майката, бащата и донора.

Британски юристи обаче предупреждават, че подобни действия ще предизвикат истинска „етична буря“.

Всъщност става дума за раждането на „хибридни“ деца и произтичащите от това рискове за бъдещите поколения. В тази връзка Уилетс обяви, че необходимо откритието да бъде приведено в съответствие с настоящите правни норми в страната.

Според авторите на метода той ще позволи децата да бъдат предпазени от почти 50 тежки, неизлечими болести, свързани със зрението, слуха, бъбречни и сърдечни проблеми, от които страда всяко 50-то дете в Обединеното кралство.

Очаква се първото бебе да се роди по новия метод до 2 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase