източник: Dreamstime
fallback
Храненето в червена чиния или поемането на течности от червени чаши спомага отслабването, според изследване, проведено от германски и швейцарски учени. 
 
Използването им намалява консумацията на храна с 40%, сочат резултатите, публикувани в сп. Appetite.
 
Червеният цвят е полезен срещу излишното похапване и е ефективен за редуциране на излишно тегло, тъй като се свързва с усещането за опасност, внимание, забрана, смятат изследователите.
 
Според тях правителството и хранително-вкусовата промишленост могат да използват действието на червения цвят и нездравословни храни да се произвеждат с червени опаковки като възпиращ фактор за консумацията им. По-голямото присъствие на цвета в заведения и барове пък може да въздейства положително на хората, които злоупотребяват с алкохол. 
 
В първата част на изследването участват 41 млади мъже, които консумират чай от чаши, маркирани с червени или сини етикети. Те пият 44% по-малко от чашите с червени етикети, установяват учените.
 
Във втората част на изследването участват 109 души, разделени в три групи – хранещи се в червени, в сини и в бели чинии. Оказва се, че първата група консумира най-малко храна. 
 
„Червеното може да бъде свързано с аларма, сигнал за тревога, или нещо първобитно.“, казва Урсула Арънс от Британската диетична асоциация.
 

Още любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

д-р Пиер Джолан

преди 12 години

За отказване от яденето най-добре е чинии с цвят на повръщано. Доказано незабавен ефект!

6

Тутурут

преди 12 години

Тез червени домати, кой ги мама разклати?

5

Месия- театрал

преди 12 години

Томе, искаш кукле след вълните? Кога е родена? Много е хубава, прилича на татко си! Може ли да я видя след "Ревизор" или я прибирате рано?

fallback