източник: Dreamstime
fallback
Артишокът е зеленчук с високо съдържание на антиоксиданти. Класира се на седмо място по съдържание на антиоксиданти, според проучване на американското министерство на земеделието, включващо 1000 различни хранителни продукти. 
 
Сред мощните антиоксиданти в зеленчука са кверцетин, рутин, антоцианини, цинарин, лутеолин и силимарин.
 
Поради съдържанието на цинарин, артишокът е полезен за засилване на жлъчната секреция.
 
Резултати от научни изследвания показват, че артишокът може да се използва и като помощно средство при лечение на чернодробни заболявания. Антиоксидантите цинарин и силимарин, които се съдържат в него, са полезни за черния дроб. Изследване установява, че благоприятстват регенерирането на тъканите му. 
 
Според експерти артишокът съдържа 1/4 от препоръчителния дневен прием на фибри. Смята се, че зеленчукът има повече фибри, отколкото купичка сушени сини сливи.
 
Артишокът има диуретични свойства и подпомага храносмилането.
 
Съставки в листата на артишока имат благоприятно действие за намаляване на холестерола чрез инхибиране на HMG-CoA редуктазата, сочи изследване. Зеленчукът спомага за повишаване нивата на “добрия” HDL и намаляване тези на „лошия” LDL холестерол.
 

Повече любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

13

преди 12 години

Никога не съм го виждала!Някой може ли да ми каже, на какво прилича вкуса му?

3

абе...

преди 12 години

.....и без тези екстри ще мина.

2

До 1-ви

преди 12 години

Правилно, досетил си е, че "цената му е резачка". Виждал съм го в "Карфур" зо 10 лв/кг. Голяма част от него се изхвърля. Не е за такива пенсии като мен, но някоя дамичка с "Мини Купър", третата кола в семейството, що да не си купи, да изненада приятелките си.

fallback