източник: Reuters
Мозъчната дейност започва да се влошава още от 45-годишна възраст, а не след навършване на 60 години, както се смяташе досега, сочат резултати от изследване на Френския център по епидемиология и обществено здраве и Лондонския университетски колеж, публикувани в сп. British Medical Journal.  
 
В рамките на 10 години учените изследват умствените способности на над 7000 души на възраст между 45-70 години. 
 
Участниците извършват серия от когнитивни тестове в началото и в края на изследването. 
 
Установява се, че участниците, които са на възраст между 45 и 49 години в началото на изследването, показват 3,6% спад в когнитивната функция в следващите 10 години.  
 
Не е изненадващо откритието на изследователите, че умствената деградация “набира“ скорост с възрастта – участниците на възраст 60-70 години в началото на изследването имат 8,5% спад в когнитивните си способности десетилетие по-късно. 
 
Учените отбелязват, че колкото по-голям е процентът на влошаване на паметта, толкова по-висока е опасността от развитие на симптоми на деменция и болест на Алцхаймер.
 
За намаляването на риска от нарушения на мозъчната дейност в по-ранна възраст експертите обръщат внимание на ползите от воденето на здравословен начин на живот и хранене, грижите за здравето на сърцето, регулиране на нивата на кръвното налягане и холестерола. 
 
Според други проучвания хората с добро сърдечносъдово здраве в средна възраст са с по-малък риск от развитие на деменция в напреднала възраст.
 
Повече полезни новини за здраве можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase