Източник: Dreamstime

Отдавна е известно, че дефицитът на витамин Е причинява атрофия на мускулите. Американски екип обаче си поставя задачата да изясни механизма, по който витаминът влияе на мускулната тъкан.

Под витамин Е се обединяват няколко антиоксиданти със сходни физиологични свойства. Познати са по четири текоферола и токотриенола.

Екипът на д-р Пол МакНил от Университета по здравна наука на Джорджия изучава как миоцитите – клетките на мускулната тъкан - загиват заради разкъсване на клетъчната мембрана, породено от действието на свободните радикали и други окислители. Те се разрушават и при силно мускулно натоварване от механичното триене, което се получава в тъканта.

Екипът наблюдава как алфа-текоферолът се свърза с продуктите на окислителния процес и ги извежда. Качество на витамина е и че навлиза в клетъчната мембрана и я прави по-устойчива.

Освен това той стумулира фосфолипидите на клетъчната обвивка, което и спомага бързото възстановяване на мембраната.

Аналогични увреждания на клетъчните мембрани причинява висока кръвна захар при диабет, допълва EurekAlert!. Оказва се, че алфа-токоферолът помага и за тяхното отстраняване.


Още полезни новини за здравето в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase