Източник: Dreamstime

При жените, които редовно ядат мазна риба, се отчита по-ниска склонност към сърдечносъдови заболявания, твърдят учени.

Според ново проучване при придържане към хранителен режим, богат на морски продукти, рискът от сърдечен удар се редуцира до 90%. Традиционно данните показват, че Омега-3 мастните киселини, които се намират най-вече в сьомгата, скумрията и сардините, са много полезни за здравето на мъжете.

Смята се, че рибеното масло е особено ценно за жените в детеродна възраст. Благоприятният му ефект се отчита и от хора, страдащи от повишено кръвно налягане. Полезно е за функционирането на сърдечносъдовата система и кръвоносните съдове.

В проучването участие взимат 49 000 жени на възраст от 15 до 49 години, чието здраве се наблюдава в продължение на осем години. През този период учените оценяват храненето и начина на живот на участничките.

Експертите взимат под внимание и историята на заболявания в семействата им. Общо за периода са регистрирани 577 случая на инсулт и инфаркт, като всеки пети е с фатален край.

Учените установяват, че рискът от сърдечносъдови заболявания при жените, които рядко консумират риба или избягват тази храна е до 90% по-висок, в сравнение с тези, които похапват мазна риба веднъж седмично.

Изследователите препоръчват риба да се консумира два пъти седмично, като едната порция трябва да бъде от мазните видове.

Резултатите са публикувани в сп. Hypertension на Американското кардиологично дружество.

Още полезни новини за здравето четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase