Източник: Reuters
fallback

Сензорните екранни на мобилните телефони могат да се използват за диагностика на различни инфекции според южнокорейски учени, става ясно от статия в New Scientist, която описва работата на екип от Корейския институт по наука и технологии с ръководител Хен Гю Парк.

Твърдението на учените е в резултат на експеримент, при който върху проекционно-капацитивен дисплей, аналогичен на прилагащите се от iPhone, се нанасят разтвори с различна концентрация на хламидия. Тя е един от най-разпространените причинители на полови и очни инфекции.

В хода на изследването учените установяват, че обемът на образувалите се капки върху "multi-touch" екрана показва различна концентрация на микробите, а той се фиксира с помощта на електродната му решетка.

Чрез дисплея на мобилните телефони засега не могат да се разпознаят различните причинители на инфекции от проби на биологични течности, каквато е слюнката, подчертава ръководителят на изследването, но според него то открива широк хоризонт за експерименти в областта на диагностиката на заболяванията чрез мобилните устройства.

Ученият в момента разработва покритие за дисплеи, което да се използва като биомаркер за разпознаване на различни инфекции.

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

aldebaran

преди 12 години

дето се вика - noment...

12

aldebaran

преди 12 години

Една бърза справка в търсачката на днес.бг:---------------Търсене за: iphoneНамерени са 175 резултата--------------Търсене за: samsungНамерени са 88 резултата----------------дето се вика - noment...

11

aldebaran

преди 12 години

И пак ли реклама на ***? То понеже другите телефони нямат сензорни екрани разбираш ли.... Смешници

fallback