Източник: Reuters

Безопасността на детските играчки зависи не само от качествата на самия продукт, но и от начина, по който се използват и възрастовото им предназначение. На какво трябва да обърне внимание родителят, за да се ориентира за правилните покупки?

С цел разпространяването на повече информация и съвети в тази насока, заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни откри Европейска кампания за безопасност на детските играчки "Осигуряване на безопасността на нашите деца".
 
Инициативата е актуална и полезна, имайки предвид наближаващите коледни и новогодишни празници и увеличеното търсене на детски стоки.
 
Специално за кампанията е създаден видеоклип, който ще се излъчва в цяла Европа. В търговските обекти в редица страни от ЕС ще се разпространяват и пощенски картички със съвети за безопасност на играчките. Включилите се в инициативата страни са Германия, Швеция, Белгия, Гърция, Румъния, Обединеното кралство, Франция, Португалия, Испания, Италия, Ирландия и Австрия.
 
От юли 2011 г. играчките, които се продават в Европейския съюз, трябва да отговарят на най-строгите правила за безопасност в света, напомнят от Европейската комисия.
 
Детските играчки и игрите са съществен инструмент за развитието на децата. Въпреки че производителите носят отговорност за безопасността на техните продукти вносителите, нотифицираните органи и националните власти също трябва да гарантират, че детските играчки, разпространявани в европейската търговска мрежа, отговарят на всички изисквания за безопасност.
 
Изключително важно е изискванията и стандартите за безопасност да отговарят на съвременните тенденции, свързани с детските играчки, най-вече с оглед на непрекъснато разработване на нови материали и производствени процеси.
 
Новата Директива относно безопасността на играчките в ЕС укрепва разпоредбите относно прилагането на новите изисквания към производителите, като гарантира, че децата продължават да се ползват с най-високи нива на защита.

Съветите и видеото във връзка с кампанията можете да видите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase