Снимка: Dreamstime

Ядките са полезни в борбата с коремните мазнини и регулирането на апетита, констатираха учени от Университета на Барселона.  За първи път изследване открива връзка между консумацията на ядки и по-високите нива на серотонин. Смята се, че хормонът намалява апетита, повишава чувството на щастие и задоволство и подобрява здравето на сърцето.

За да се възползваме от здравословните ползи на ядките, е необходимо да хапваме шепа сурови и небелени орехи, бадеми и лешници на ден. Според изследователите откритието е важно за хората с метаболитен синдром, който се характеризира с излишък на мастна тъкан, висока кръвна захар и кръвно налягане. Промените в храненето и редовната консумация на ядки, съдържащи здравословни мазнини и антиоксиданти, са от полза в борбата с наднорменото тегло, намаляването на риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания, смятат учените.

В изследването участвали 22 доброволци, които страдат от метаболитен синдром. В продължение на 12 седмици те спазвали хранителен режим, богат на ядки. Оказва се, че участниците, които хапвали по 30 г смесени ядки на ден, имали по-високи нива на серотонин, в сравнение с хората, които не консумират тези продукти.

Серотонинът е невротрансмитер и спомага предаването на импулсите от един отдел на друг в мозъка. Въпреки че той се отделя в мозъка, където изпълнява и функциите си, около 90% от серотонина в организма се намира в храносмилателния тракт и тромбоцитите в кръвта.
 
Вижте още здравни новини в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase