Снимка: Reuters

Американка продавала близалки, заразени с варицела, на родители, чиито деца не са изкарали болестта. Уенди Уеркит от щата Тенеси пласирала странният продукт чрез Facebook, съобщи АФП.

Като "бонус" Уеркит предлагала и памучни тампони, обработени със слюнката на децата й,  които в този момент били болни от варицела. По думите на "търговката" по този начин тя се опитвала да помогне на други родители, чиито деца не са пренесли инфекцията.

Цената на една, заразена с варицела, близалка била 50 долара. Уекит твърди, че сумата покривала само пощенските разходи.

Жената е предупредена от прокурор да преустанови дейността си, тъй като разпространението на вируси е престъпление.

Според педиатрите идеята на Уекит не е удачна, тъй като вероятността от заразяване с варицела след употреба на бонбони е ниска. Болестта се предава по въздушно-капков път.

Варицелата (лещенка) е остро протичащо заразно заболяване, което се причинява от вирус. Болестта е силно заразна, характеризира се със специфичен обрив и е една от най-честите инфекциозни заболявания сред децата в развитите страни. Тя протича сравнително леко при децата, но представлява сериозна опасност за здравето на възрастните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase