Стефан Константинов. Снимка: БТА

"Не е застрашен животът на пациентите, преживели трансплантация", заяви от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Въпросът към Коснтантинов е свързан със сигналите, че след трансплантация много пациенти са получавали заместители – генерични лекарства, които са по-евтини, но според неправителствени организации и по-несигурни при лечение.

Министърът уточни, че през последния месец в Министерството на здравеопазването има писма, свързани с наблюдение на лекарствените продукти за трансплантирани пациенти.

По този повод били искани становища от водещи специалисти в областта на фармацията и на трансплантологията, увери Константинов.

За да са още по-сигурни пациентите, министърът обясни, че ще се въведе правило: ако оценката на генерични лекарства с тесен терапевтичен индекс не удовлетворяват изискванията за биоеквивалентност, ще се искат нови данни и изследвания.

Ще се възложи на националния консултант по трансплантология да разработването на проект за следтрансплантационни наблюдение и лечение на пациенти, обеща още той.

"Не се предлагат никакви опасни лекарства и всичко, което се предлага на българския пазар, има европейски сертификати, притесненията ще бъдат разсеяни", обяви Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase