Тиквените семки съдържат важни за организма незаменими аминокиселини. Богати са на протеини, витамин С, витамини от B групата, калциеви, калиеви, магнезиеви, фосфорни соли и др. Със 100 г тиквени семки набавяме 46,1% от дневната нужда на организма от магнезий, 28,7% от желязо, 52% от манган, 24% от мед, 16,9% от протеини, и 17% от цинк. Поради полезните си съставки семките на тиквата подпомагат кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната система и органите на зрението.

Богатият комплекс от витамини и минерали в семките подхранва мозъка и стимулирa функциите му. Консумацията им се препоръчва при усилена умствена дейност. Тиквените семки са полезни и за простатата, тъй като съдържащите се в тях каротеноиди потискат някои от процесите, водещи до патологичното й уголемяване. Специалистите препоръчват срещу възпаление и аденом на простатата да се консумират от мъжете белени тиквени семки 3 пъти седмично.

Заради наличието на цинк семките имат укрепващ костите ефект, което ги прави особено полезни срещу остеопороза. Противовъзпалителните свойства на тиквените семки, по отношение на заболявания като артрит, също са обект на изследване. Проучване показва, че добавянето на тиквени семки към хранителния режим има по-голяма полза, отколкото употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства за намаляване на възпалителни симптоми. Смята се, че фитостеролите, съдържащи се в тиквеното семе, понижават холестерола в кръвта, подобряват имунния отговор и редуцират риска от някои видове рак. 

Вижте още здравни новини в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase