Снимка: Reuters

Умствените способности на тийнейджърите могат да се подобрят или да се влошат в много по-големи граници, отколкото допускаха специалистите досега, съобщи Би Би Си.

Досега се предполагаше, че интелектуалните възможности,  измервани с коефициента на интелигентност, остават статични през целия живот. Тестове, направени с 14 годишни деца и повторени,  когато те навършват 18 години, обаче показват както подобрение, така и влошаване на умствените способности.

Резултатите от изследването на учените от лондонския  Юнивърсити колидж са публикувани в сп. "Нейчър". Те показват, че промяна в коефициента на интелигентност има при 39% от тийнейджърите.

Резултатите се смятат за надеждни, защото за първи път  специалистите доказват със скенер, че вариациите в коефициента  на интелигентност съответстват на промени в две области на мозъка.

Едно от възможните обяснения е, че тийнейджърите съзряват по различно време. Някои се развиват по-рано, други - по-късно.  Значение има и стандартът на обучението, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase