Снимка: архив, Булфото
fallback

Възрастните дами могат да се предпазят от остеопороза, като изпиват по една халба бира на ден, препоръчват британски учени. Както съобщава  "Дейли мейл". Изследователите от университета в Кембридж са установили, че пивото е идеалният източник за набавяне на силиций в човешкия организъм. А този елемент играе съществена роля при обновяването на костната тъкан.

Въпреки че силицият се съдържа и в някои растения, той най-добре се усвоява посредством малца, който се използва от пивоварите при производството на кехлибарената напитка. Предишни изследвания доказаха пряката зависимост между количеството силиций, поемано чрез храната, и минералната плътност на костите.

Според ръководителя на проучването проф. Джонатан Пауъл  бирата действа благотворно на костите с две свои съставки - етанолът, който забавя разграждането им, и силицият, който стимулира растежа на нова костна тъкан.

"При жените костната система се опазва под двойното въздействие на силиция и естрогена, отбелязва проф. Пауъл. Но с възрастта нивата на този хормон в женския организъм намаляват, така че те могат го да компенсират с по-високи дози силиций в хранителния си режим."

Една халба бира съдържа около 8 милиграма силиций, а това е една трета от препоръчителната дневна доза, от която се нуждаят жените, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

аааа

преди 12 години

...ясно защо мъжете не ги хваща остеопороза,защото имат силиции от бирата в изобилие :)

5

ETNA

преди 12 години

Аз пък съм чувала, че бирата е вредна за сърцето. Иначе, много обичам бира и я пия редовно. Е, не чак по цяла халба, де.. Но по кутийка на ден. ;)

4

botox

преди 12 години

Аз в това никога не съм се съмнявал. С бирата напред към дълголетие и просперитет. Оказва се, че няма нещо, за което бирата да не е цяр.

fallback