Маточината спада към семейство Lamiaceae (джоджанови). Eкстракт от маточина се използва в производството на редица фармацевтични продукти. Билката е използвана главно за лечение на депресия, тревожност, безсъние, бронхит, астма, висока температура, менструални проблеми, високо кръвно налягане, мигрена, шок, световъртеж, кожни екземи, подагра, при ужилвания от насекоми или ухапвания от змия и други.

Някои хора използват маточина и за лечението на косопад и оплешивяване. Хидроалкохолният екстракт от маточина проявява седативен ефект върху централната нервната система и действа като успокоително.  Консумацията на 16 г изсушени листа от маточина изостря паметта и засилва концентрацията, се посочва в изследване, проведено през 2003 г. Авторите на изследването предполагат, че маточината оказва влияние върху настроението и когнитивните способности и може да се използва за лечението на болестта на Алцхаймер.

Маточината има и антивирустни свойства и е ефективна за потискане на херпес симплекс.Чаят от маточина може да се използва при колики, синдрома на раздразненото черво, колит и други стомашно-чревни проблеми. Екстрактът от листата на маточината има антибактериално действие срещу Staphylococcus aureus, Salmonella choleraesui, Klebsiella pneumoniae. Етеричното масло също е с антибактериални свойства срещу Mycobacterium phlei и Streptococcus.

 

Вижте още здравни новини

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase