Снимка: архив, Булфото

Солариумите се оказаха още по-вредни, защото ултравиолетовите лъчи от тях проникват много по-дълбоко в кожата, отколкото се мислеше досега, предупредиха британски специалисти. Както съобщава Дейли мейл досега се смяташе, че дългите ултравиолетови лъчи UVA, излъчвани от солариумите, предизвикват предимно бръчки и петна по кожата.  Британски учени обаче установиха, че те могат да предизвикат и рак.

Това означава, че за кожата е вредно дори и слабото сутрешно или следобедно слънце, защото тогава количеството на UVA е високо. Застрашени са и шофьорите – UVA прониква през стъклото.

Още по темата
Проф. Йънг от лондонския Кингс колидж изследва въздействието на ултравиолетовите лъчи върху кожата на 12 здрави младежи. Той установи, че UVB увреждат предимно горния слой на кожата. Той се подновява на четири седмици. UVA обаче проникват много по-дълбоко.

Някои от увредените от UVA клетки започват да растат и да се делят много бързо. Затова рискът от рак е по-висок. Според Световната здравна организация (СЗО) канцерогенността на солариумите е не по-малка от тази на цигарите, допълва БТА.

Междувременно стана ясно, че в щата Калифорния прие закон, който забранява на ненавършилите 18 години да използват солариум. Забраната влиза в сила от 1 януари от следващата година. Калифорния е първият щат, който поставя такава висока граница на забраната на солариумите. В Тексас те са забранени за деца до 16 години. 30 други щата също имат въведени някакви възрастови ограничения.

Досега в Калифорния солариумите бяха забранени за деца под 14 години, като тези от 15 до 17 години можеха да ги посещават с разрешение на родителите си. Според данни на професионалната организация на собствениците на солариуми от 5 до 10% от клиентите им досега са били под 18 години. Учени от Станфордския институт за ракови изследвания установиха неотдавна, че меланомата е по-честа сред момичетата и жените в районите с по-високи доходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase