Снимка: Reuters
fallback

Размерът на пениса е от съществено значение за социалната доминация на мишката полевка, съобщи Би Би Си.

Изследването, ръководено от д-р Жан Франсоа Льометр от университета в Ливърпул, доказа, че доминантните мъжки при тези гризачи са надарени с по-големи пенисови кости, наречени още бакулум. Те не се срещат при хомо сапиенса, но са често явление при бозайниците. Досега тяхната функция не беше напълно изяснена.

При полевката бакулумът има форма на тризъбец с широка основа. Д-р Льометр, заедно с колегите си от Франция и
Швейцария, изучи в подробности репродуктивния цикъл на тези гризачи. "Този вид е много интересен, тъй като женските се съешават с различни мъжки по време на фертилния си период.

Полевката живее максимум 18 месеца, като тя дава живот на 4-5 котила годишно", казва ученият. Така че надпреварата за женските е много изострена и е довела до еволюционни промени в анатомията на половите им органи, за да имат по-добри репродуктивни шансове.

Екипът на д-р Льометр изследвал мъжки екземпляри, като им давал да подушат материал от гнезда на женски. След това учените регистрирали мирисовия отпечатък, който мишките оставяли върху него. Мъжките мишки, които оставят по-големи следи, се класифицират като доминантни, тъй като полагат по-големи усилия, за да привлекат женските.

След това учените сканирали бакулума на всички самци и сравнили изображенията. Оказало се, че най-издигнатите в социално отношение доминиращи мъжки екземпляри имат по-големи пенисни кости. Не толкова на дължина, колкото в широчината на основата. Най-големият бакулум, регистриран в изследването, бил с дължина 1,7 милиметра и широчина на основата 4,5 милиметра, уточнява БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Някоя

преди 12 години

И не само при мишките ............... :)Но кога ще има подобно изследване и за хората ха ха

12

$

преди 12 години

Тези учени правили изследването как се наричат? Може би "пишколози"?

11

o... da

преди 12 години

Това на снимката не е полевка!

fallback