"От може би 10 години нямаше лекар с взети права. Когато има грешка, не се поколебахме да го направим. Имаме уволнени директори, имаме лекари с отнети права и имаме наложени много санкции", заяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов пред Нова телевизия.

Когато има небрежност, тя е индивидуална и трябва да бъде наказвана, коментира министърът случая на Милко Михалев от Провадия, чиято ръка беше ампутирана вследствие на извършена коронарография.

"Случаят не е приключен. Проверките вървят. Не съм го забравил", заяви министърът.

Когато всичко приключи и ако се потвърдят първите констатации на Медицински одит, лекарите ще бъдат сурово наказани, закани се Константинов.

Извън конкретния случай обаче трябва да се проверява дали небрежността при лечение е индивидуална, или свързана със системата, която трябва да се промени и да не допуска грешки, допълни той.

Още по темата

"Има медицински стандарти с ясни правила за това как трябва да се лекува човек, критерии, по които се следят лабораториите. Ние имаме правилата, но те трябва да се съблюдават. Финалната инстанция обаче е съдът", продължи министърът.

Константинов обясни, че не бива от един случай да се генерализира за цялата здравна система.

"Доверието между лекар и пациент е основното и ако то бъде нарушено, страда целият процес. Медицината не е търговия и икономика, в основата й е доверието", заяви Стефан Константинов.

Важно е качествено лечение и достъпност във всички точки на страната, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase