Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Центърът за защита правата в здравеопазването ще настоява здравната каса да плаща трансплантациите на българи в чужбина. Това съобщи председателят му Теодора Захариева пред БНР.

В момента за трансплантация в чужбина децата могат да кандидатстват за финансиране пред Фонда за лечение на деца, а възрастните – пред Комисията за лечение в чужбина към здравното министерство.

Според Захариева, ако процедурата мине през здравната каса, това ще осигури на пациентите комплексно лечение, а държавата ще плаща по-малко, отколкото ако парите се отпускат по досегашния ред.

"Когато хората търсят сами офертите за трансплантации, за лечение, те са много по-скъпи", обясни тя.

Захариева допълни, че в организацията има писмо от Бирмингам, свързано с  ретрансплантация на черен дроб на дете, според което ако детето не е с формуляр Е-112 с национална здравноосигурителна карта, то няма как да влезе в листите за търсене на трупен донор. 

"Това е европейски механизъм за лечение в чужбина. Когато в България не може да се направи, касата ще заплати много по-малко средства, отколкото фондът, и това гарантира на детето комплексното лечение в Бирмингам", поясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase