Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Диетолозите непрекъснато изтъкват значението на здравословното хранене и спорта за хубавата фигура. Изследване на американски лекари обаче показва, че храната и обездвижването не са единствените фактори, които допринасят за качването на килограми, съобщи  "Дейли мейл".

Възможно е да пълнеем и от химикалите, използвани в много козметични продукти.

Фталатите, които са в състава на около 70% от шампоаните, сапуните и козметиката, действат като "ендокринни дизруптори", установиха лекари от болницата "Маунт Синай" в Ню Йорк. Те трябва да бъдат избягвани винаги, когато е възможно.

Ендокринните дизруптори имитират ефекта на хормоните. Те се отразяват на работата на жлезите, които ги произвеждат. Фталатите могат да се избягват, като се избират продукти без аромат, както и органични продукти.

Учените предупреждават и за вредното действие на химикала бисфенол-А, съдържащ се в много опаковки на храни.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

sleipnir

преди 12 години

Евела Тодор Александров.Те така не се бях смял оттдавна.

32

ДО ВСИЧКИ ЗОМБИТА

преди 12 години

За вашесведение, много по-добре би било да пиете шампоана отколкот да се мажете с него..защото намазвайки всеки ден най-големия орган в човека-кожата вие се тровите супер много ,защото каквото премине рпез кожата се усвоява на 100 % направо отива в органите и навлиза в кръвта.. докато ако го изпиете 90 % от отовите ще се преработят от черния ви дроб!!!! Така че приятно тровене, ще се срещнем един ден когато всичко това ще е забранено! Аз ползвам био *** и да домашния *** е перфектен!!!

31

Некаква

преди 12 години

Към коментар 29добавен от: jj преди 3 часа"Първо, бисфенола отдавна е преборен, а последните истерии покрай него бяха само преди 2 години. В резултат се забрани употребата му в ЕС."Абсолютно невярно!!! Бисфенол А успяха да забранят единствено и само в бебешките шишета с биберони! Индивидуални забрани има само в отделни страни, мисля, че Швеция беше една от тях. У нас е в почти всички опаковки на хранителни продукти и в някои бутилки. Той е синтетичен женски полов хормон!

fallback