Снимка: архив Булфото
fallback

Четиримата облъчени с радиация при работа с промишлена инсталация в град Стамболийски ще бъдат транспортирани до френска болница, съобщават от Военномедицинската академия (ВМА).

Пострадалите, които бяха настанени за лечение във ВМА, ще бъдат транспортирани за допълнителни изследвания и лечение в специализирана болница в Париж. 

В сряда сутринта четиримата облъчени ще отпътуват за Франция заедно с медицински екип от ВМА, воден от доц. Иван Гигов.

Диагностиката и лечението им ще продължат в специализираната военна болница "Перси" в Париж, където се намира най-добрият център за лечение на лъчевата болест.

Министерството на здравеопазването ще финансира лечението в чужбина на четиримата пострадали при радиационното облъчване. Терапията на всеки един от тях струва 57 хил. евро на месец.   Решението за лечение в чужбина е взето от експертна комисия от специалисти на Френския институт за ядрена безопасност,  Националния център за радиобиология и радиационна защита към Министерството на здравеопазването и Военномедицинската академия.

По мнението на специалистите високата доза на гама-облъчване на пострадалите налага тяхното транспортиране до специализирано болнично заведение.

Oще по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Anonimen

преди 13 години

До KSKДа де, ама въпросната госпожа е тъща на Тодор Батков, така че сигурно ще й се размине. Точно поради това се съмнявам и че изобщо ще има наказания....

24

KSK

преди 13 години

N.B. Продължение на предишния коментар!че прави грешка, бруталността и е натделяла и резултатите са налице. Изпече четирима човека и съсипа живота на техните семества. ИСКРЕННО СЕ НАСЯВАМ и искам да вярвам, че този път няма да и се размине и Закона ще бъде приложен в най-тежката му форма..

23

Yonex

преди 13 години

Разбира се, че ще ги изпратят във Франция независимо колко малък е шансът да им помогнат. Държавата и институциите започват лека-полека да работят добре - праща се самолети в кризисните райони, търси се лечение в най-добрите болници. Да, скъпо е - държавата ще плати и после ще си търси парите от фирмата, която е допуснала заразяването. И фирмата като не може да плати - продават я на някой който може да изпълнява правила за безопасност и да плаща при аварии.

fallback