Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Макар че горите складират въглероден диоксид, проектите за залесяване биха имали твърде ограничено въздействие върху климатичните промени, съобщи Франс прес.

Учени под ръководството на Вивек Арора от университета на Виктория в Британска Колумбия направили компютърни модели на няколко сценария за залесяване за 50-годишен период - от 2011 до 2060 г. Учените изследвали ефекта върху земята, водата и въздуха в случай, че температурата на земната повърхност се покачи с 3 градуса по Целзий до 2100 г. в сравнение с прединдустриалните й стойности през 1850 г.

Оказало се, че дори ако всички култивирани земи в света бъдат залесени, глобалното затопляне би спаднало с едва 0,45 градуса по Целзий до 2081 - 2100 г. Обяснението е свързано най-вече с това, че на горите са нужни десетилетия, за да складират големи количества въглероден диоксид.

Евентуално залесяване на 50 на сто от култивираните земи би довело до ограничаване на покачването на температурата с едва 0,25 градуса по Целзий.

Нито един от тези сценарии очевидно не е реалистичен, тъй като култивираните земи са от изключително голямо значение за изхранването на планетата, на която според прогнозите ще живеят 9 млрд. души през 2050 г.

Oще по темата
Според други сценарии залесяването в тропиците е три пъти по-ефикасно за избягване на затоплянето, отколкото в северните ширини и районите с умерен климат.

Обезлесяването най-вече в тропическите гори е в основата на 10-20 на сто от емисиите парникови газове.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър джиосайънс".

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

ves666

преди 12 години

9 miliarda paplash shte dishat kato ribi na syho ,polovinata sa za likvidacia.

38

Анонимен

преди 12 години

До петдесет години човечеството ще намалее от 10 млрд. на 1 млрд. и тогава нещата ще се нормализират донякъде.

37

до pepo

преди 12 години

Пич, ти изобщо правиш ли разлика между въглерод и въглероден диоксид? Двете са съвсем различни неща.

fallback