Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всеизвестно е, че нивото на Мъртво море спада с 1,2 м  годишно, но почти никой не знае, че то в действителност прелива и застрашава една от основните туристически дестинации в Израел, съобщи Асошиейтед прес.

Израел води трескава кампания Мъртво море да бъде обявено за едно от природните чудеса в света. В същото време страната се  мъчи да го стабилизира, така че хотелите в южната му част да не  бъдат залети.

Без активна намеса за пет до десет години водата ще прелее и ще наводни хотелите, каза Алон Тал - един от учените, ангажирани от правителството да намерят решение.

Мъртво море е разделено на северен и южен басейн, които са  на различно ниво, като между тях почти няма връзка. Това  означава, че покачващите се води в южната част не могат да се  влеят в свиващия се басейн на север.

Причината за покачването на водите в южния басейн е свръх  индустриализацията. Химически компании са построили изпарители, за да добиват скъпи минерали. По дъното им остават милиони  тонове сол и затова водата се покачва с 20 см на година.

Израелските министерства на туризма и на околната среда  подкрепиха сложен план на стойност 2 млрд. щатски долара, с  който да бъде спряно натрупването на сол в южния басейн, като тя бъде превозена с конвейер в северния басейн, чието ниво спада.

За пресушаването на Мъртво море са отговорни Израел,  Йордания и Сирия, които пренасочиха р. Йордан и притоците й и драстично намалиха водата, която се влива в морето, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase