Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Въпреки че хората се считаме за единствените съзнателни същества, способни да съжаляваме  - ключова емоция, която ни предпазва от повтаряне на вече направените грешки, схващането се оказва заблуда. Според ново проучване маймуната резус също изпитва чувства на разочарование.

Изследователи от училището по медицина в Йейл учат животните да играят на модифицирана версия на популярната детска игра „камък, ножица, хартия“. В случаите на победа маймуната била възнаграждавана с голяма кутия сок, ако има равенство, количеството на сока е по-малко, а при загуба – нищо.

Експертите обясняват, че маймуните, загубили в играта, изразяват съжаление. Според експертите по-логичният ход, от страна на животното, би бил в следващата игра да използва знака, който е победил в предишната игра. Маймуните обаче имат способността да анализират резултатите и в същото време да предвиждат възможните ходове на следващата, обясняват още учените.

След като животните демонстрират подобни резултати в играта, експертите провеждат по-нататъшни изследвания, които имат за цел да установят мозъчната им активност. В случаите на загуба се отчита активност в две области на мозъка, свързани с рационалните и емоционални елементи на разкаянието. Това са областта, обработваща работещата памет и областта, свързана с чувството на съжаление.

Учените смятат, че направените открития биха могли да са в помощ на хора, които страдат от патологично чувство на съжаление и разкаяние. Екипът експерти от Йейл обяснява, че разкаянието може да ни предпази от избор, който би бил неблагоприятен за нас. Понякога обаче подобни чувства могат да доведат и до нежелани последици.

Вижте още любопитни здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase