Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сокът от нар помага да преодолеем стреса на работното място и в същото време ни прави по-ентусиазирани относно задачите в офиса, твърдят изследователи.

Доброволците, взели участие в изследването, консумират по 500 мл сок от нар на ден, в продължение на две седмици. В началото и в края на изследването е премерено нивото на пулса им. Освен това те попълват въпросници, в които обясняват своите усещания и настроение относно работата си.

След изтичането на двете седмици, в които доброволците консумират сок от нар, чувства като вина, нервност, срам, са по-рядко срещани в попълнените въпросници. Отчетено е и нормализиране на нивото на пулса. Почти всички, взели участие в експеримента, са по-ентусиазирани, активни, вдъхновени, в сравнение с периода преди него.

Екипът от университета „Кралица Маргарет“ в Единбург, обяснява, че откритията ще бъдат от полза за всички, които са заети по време на работния ден и ежедневно се изправят пред стресови ситуации. Учените твърдят, че благодарение на сока от нар, хората ще облекчат хроничния стрес и ще подобрят цялостното си здраве.

Доказано е, че именно сокът от нар доставя на организма голямо разнообразие от полезни вещества. В предишно изследване, проведено от същите учени, се установява, че след месец консумация на бутилка сок от нар на ден при мъжете на средна възраст има намаляване на образуването на мастни клетки в областта на корема.

Освен това се намалява рискът от сърдечни заболявания, пристъпи и бъбречни заболявания.

Сокът от нар е с високо съдържание на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали в организма. Поради тази причина учените му приписват свойствата да се бори срещу туморите, сърдечните заболявания и процеса на стареене.

 

Още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase