Редовната консумация на нискомаслени млечни продукти може да допринесе за намаляване на риска от диабет тип 2, показва изследване, включващо повече от 37 000 жени на средна възраст.

Учените установяват, че дамите, които редовно консумират млечни храни са по-малко застрашени от диабет тип 2, в сравнение с тези, които не се хранят често с подобни продукти. Всеки допълнителен прием на млечни храни е свързан с 4% по-нисък риск от диабет, според изследването, публикувано в сп. Diabetes Care.

Друго изследване, проведено от учени от Харвардското училище за обществено здраве, показа, че транс-палмитолеинова киселина, открита в млечни мазнини, понижава риска от диабет.

При хранителен режим, включващ ежедневна консумация на млечни продукти като прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал и масло, рискът от инсулинова резистентност и развитие на диабет тип 2 е намален, според резултатите.

Експертите откриват, че хората с най-високи нива на мастни киселини в кръвта имат 3 пъти по-малък риск от развитие на захарна болест в по-късен етап от живота си, отколкото хората с най-ниски нива.

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase