Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Националният здравен институт на Великобритания е подготвил проект, според който жените, желаещи да родят със цезарово сечение без да имат медицинските причини за, това, ще трябва да преминат серия  консултации със психолог.

В страната са обезпокоени от нарастващия брой на раждания, които стават чрез секцио. За последните 30 години броят на оперативното родоразрешение е нараснал повече от два пъти и в момента по този начин стават една четвърт от ражданията във Великобритания, съобщи Дейли мейл.

Обезпокоителното при това че единствената причина за раждане със секцио е страхът от психологическите и физически последици след нормалното раждане. Специалистите дори вече са дали име на това явление – синдромът „прекалено шик, за да се напъвам“  (too posh to push).
Според здравния институт консултацията със психолог ще помогне на жените да се справят със страховете си и да склонят да опитат да родят по естествен път.

Освен това бременните ще бъдат информирани за възможните усложнения, които могат да настъпят вследствие на цезаровото сечение, като травми на вътрешните органи и дори смърт на детето.
Според резултатите от последните изследвания рискът от смърт на бебето при оперативно раждане е два пъти по-висок, в сравнение с нормалното родоразрешение.

Недостатъците на секциото са още: трудното формиране на емоционалната връзка между майката и детето, както и продължителният възстановителен период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase