Онлайн новините изобилстват с изображения, които травмират хората с наднормено тегло. Снимките имат за цел да илюстрират истории, свързани със затлъстяването. Оказва се обаче, че тази практика само влошава проблема при хората, страдащи от състоянието, обясняват изследователи.

По време на проучването са разгледани 429 истории, свързани със затлъстяване, сред пет от известните новинарски сайтове в САЩ. Към статиите са приложени съответно снимки. Установява се, че 72% от приложените снимки изобразяват хората със затлъстяване в негативна светлина – като мързеливи и хранещи се нездравословно.

Въпреки че историите имат за цел да се борят с глобалния проблем, изображенията, илюстриращи статиите, постигат обратен ефект, обясняват авторите на проучването.

Оказва се, че при хората, които четат новини относно затлъстяването, последвани от негативна снимка, в последствие биват отчетени по-високи килограми, в сравнение с тези, които четат подобни новини, но със снимки, отправящи различни послания, констатират от Rudd Center for Food Policy and Obesity.

Тъй като негативните нагласи и образи се срещат все по-често, те променят определени възприятия, свързани с наднорменото тегло – че наднорменото тегло трябва да се вини за недостатъците на отделния човек, без да се вземат в предвид проблеми, по отношение на средата или обществото. По този начин се провокира поява на депресия, ниско самочувствие и други проблеми при хората, страдащи от затлъстяване.
 

Вижте още здравн новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase