От американския национален здравен институт са призовали експерти да анализират редица изследвания върху това дали храненето, упражненията, хранителните добавки и хроничните заболявания като диабет или високо кръвно налягане влияят върху риска от невродегенеративното заболяване, съобщи Ройтерс.

Специалистите са открили, че някои признаци като диабет, висок холестерол и тютюнопушене могат да увеличат опасността от болестта на Алцхаймер. Изследователите са установили още, че хранене в стил средиземноморска диета, богато на здравословни мазнини, плодове и зеленчуци, прием на фолиева киселина, ограничаване на алкохола и поддържане в добра форма на мозъка и тялото, намаляват този риск.

Във всеки случай обаче доказателствата не са били достатъчно солидни, за да се приемат безусловно, отбелязват експертите.

В пет аптеки в София всеки ще има възможност да измери своето кръвно налягане, пулс и тегло, а пушачите – и количеството вреден въглероден оксид, натрупан в дробовете им, с помощта на специален уред Smoke check.

Това са аптеките „Сейба” в магазините Кауфланд Банишора, Дружба, Младост, Надежда и Овча купел.

Измерванията ще се извършват от медицинско лице и са напълно безплатни. Социалната услуга ще се предлага занапред и в други посещавани аптеки в столицата и в цялата страна.

Общественият проект включва в дългосрочен план социални дейности в малки населени места и е насочен към най-засегнатите от кризата социални групи в нашето общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase