Електронно устройство „надушва“ рак от издишания въздух през носа. Изпитанията на апарата отчитат ефективно разпознаване на болни от здрави хора.

Тестовото устройство ще e от особена полза в случаите на рак на главата и шията, които практиката показва, че се диагностицират късно. Поставянето на диагноза при тези видове рак е сложно и изисква висока квалификация на специалиста, казва водещият изследването проф. Хосам Хейк от Института по технологии в Израел.

Апаратчето „улавя“ молекули, които се излъчват от туморните образувания. Освен отчитането на раковите клетки, електронният нос има и друго предимство – разграничава молекулите на ракови образувания на главата и шията от тези на рака на белите дробове.

За сега устройството е изпитано при 82 души с рак на шията и главата и белите дробове в миналото.

Предстои по-мащабно изследване, за да се установи дали устройството може да се приеме за скринингов метод за ранно диагностициране на раково заболяване, се пише в the Journal of Cancer Research.

Всяка година във Великобритания се регистрират 8700 случая на рак на главата и шията. В тази група се разглеждат раковите образувания на органите и тъканите на главата и шията, като рак на слюнчените жлези, например.

Вижте още здравни новини
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase