Медът Манука, използван от векове за лечение на инфектирали рани, може да бъде полезен в борбата срещу резистентни към антибиотици бактерии, показва изследване. Пчелите произвеждат меда от нектара на дървото манука в Нова Зеландия.

Този тип мед бори 3 вида бактерии, които стават причина за влошаване състоянието на раните, включително и метицилин-резистентния стафилокок ауреус (MRSA), по-известен с наименованието "златист стафилокок".

Медът предотвратява микробния растеж по необичаен начин и може да помогне в разрешаването на проблема с резистентността към антибиотици, твърдят учените.

Експертите признават ползите на меда Манука, което води до включването му в съвременни продукти за терапия на рани. Въпреки това, тайните на лечебни свойства на меда все още в голяма степен са неизвестни.

Екип под ръководството на проф. Купър Роуз от Университета в Кардиф, Уелс, установи, че той предотвратява растежа на бактериите в тъканите - важна стъпка в процеса на предотвратяване на инфекция.

Лабораторните тестове показват още, че веществата в него подобряват чувствителността на метицилин-резистентния стафилокок ауреус към антибиотици като оксацилин. Това показва, че съществуващите антибиотици могат да бъдат по-ефективни, ако се използват в комбинация с мед Манука, твърди проф. Купър Роуз.

„Нуждаем се от иновативни и ефективни начини за контролиране на инфекциите, които да допринесат за преодоляване на проблема с резистентността към антибиотиците.“, допълва ръководителят на изследването. 

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase