Бирата има милиони фенове в световен мащаб. Мнозина свързват консумацията на освежаващата напитка с изпитването на наслада и удоволствие, както и възможност за социално общуване.

Редица изследвания показват, че бирата може да бъде част от здравословния начин на живот при зрелите хора. Разбира се, ако се консумира в допустими количества – за жените до 2 малки чаши бира, а за мъжете до 3 чаши дневно.

Бирата е значим източник на хмел в хранителния ни режим. Съдържанието й включва бирена мая, вода, малц. Богата е на полезни витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в суровините, използвани в производството на кехлибарената течност. В зависимост от рецептата, по която е приготвена, се определя и процентът съдържание на алкохол в напитката, вариращ от по-малко от 3-17%. Качествата на бирата зависят много от плътността й, концентрацията на сухите вещества в нея. Традиционната й плътност е 12%, иначе се среща от 8% до 12%. Плътността е пряко обвързана с алкохолното съдържание, при плътност от 12%, то е около 5%.

Според данни на Съюза на пивоварите в България, около 25% от потребителите отличават бирата като естествена и здравословна напитка.

Какви са ползите за здравето от умерената консумация на бира?

Сърдечносъдови заболявания
Според няколко изследвания, умерената употреба на алкохол може да подобри сърдечно-съдови заболявания чрез повишаване на нивото на добрия - HDL холестерол и намаляване риска от инфаркт с почти 30%. Бирата съдържа витамин В6 и фолиева киселина, които помагат за предотвратяване натрупването на хомоцистеина в кръвта. Високите нива на аминокиселината могат да увредят кръвоносните съдове, което увеличава опасността от получаване на инфаркт и инсулт.

Диабет
Има известни доказателства, че алкохолът може да повиши чувствителността на инсулин, което от своя страна намалява риска от диабет.

Камъни в бъбреците
Според проучване, публикувано в „American Journal of Epidemiology“, рискът от камъни в бъбреците намалява с 40% при мъже на средна възраст, консумиращи бира, в сравнение с почитателите на друг вид алкохол. Учените, обаче, все още не могат да установят кой компонент на бирата е отговорен за този спад.

Деменция

Изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, сочи, че възрастни над 65-годишна възраст, които пият 1-6 чаши бира на седмица, получават по-голяма защита срещу развитие на деменция, в сравнение с въздържатели или употребяващите твърд алкохол.

Доклад на Американската сърдечна асоциация показва, че изпиването на 1-2 бири на ден подобрява когнитивните функции при жените. Те са свързани с преработката на информация в мозъка и включват функции като разбиране, вземане на решение, памет и заучаване - способности, които се губят при деменция.

Как влияе свръхконсумацията на бира на здравето?
По принцип, прекомерната консумация на алкохолни напитки, може да доведе до рак на черния дроб, цироза, затлъстяване и алкохолизъм.

Смята се, че свръхупотребата на бира може да повиши риска от фатално събитие при сърдечносъдови болести. Съществуват изследвания, според които има и по-добри начини за защита срещу тези социално-значими заболявания. Например, воденето на здравословен начин на живот и хранене и увеличаването на физическата активност.

Установено е, че свръхприемът също така е свързан с развитието на рак на дебелото черво и рак на гърдата.

Хронична хипертония и увеличаване на теглото са други нежелани ефекти върху здравето.

Бирата и биреното коремче
Не е задължително консумацията на бирата да "оформи" бирено коремче. Излишните калории от всеки източник на храна също може да е виновник за неприятната извивка на тялото. Но все пак калоричните напитки допринасят повече за появата на коремни мазнини, поради склонността да пием прекалено много, без да усещаме чувство на ситост. В 300 мл бира се съдържат 150 калории. Бирата увеличава глада и провокира безсмислената консумацията на висококалорични, мазни и сладки храни. Светлите бири, например, съдържат около 60-100 калории. Една от причините да са по-предпочитани от жените.

Завладяващият вкус и аромат на бирата действително доставят удоволствие. Но не трябва да се забравя и значението на умерената консумация на напитката – за здравето, семейния и социален живот.

Вижте още здравни новини
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase