Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Пролетта вече се усеща във въздуха, но сезонът, в който природата се пробужда има и своя тъмна страна - топящият се сняг причинява замърсяване чрез освобождаващите се от него токсини, съобщи ЮПИ.

През зимните месеци вредни химикали от различни източници - пестициди, изгорели газове, изолация на телекомуникационни кабели, бои и други покрития - се натрупват в снега. Когато той започне да се топи, замърсителите се освобождават в околната среда във висока концентрация, обяснява Торстън Майър от
изследователския екип от университета на Торонто.

Ученият е изследвал топенето на снега в лаборатория със специална апаратура. По този начин Майър е успял бавно да топи снега, да събира водата и да проследи кои химикали се отделят и кога.

Едно от основните открития в изследването на канадския специалист е, че в началото на топенето на снега им пик в
отделянето на замърсители. Изследването може да помогне на градските власти да предприемат по-ефикасни мерки, за да предотвратят отделянето на замърсители от топящия се сняг.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 13 години

i ot toksinite HOP - dupka.

2

Хм

преди 13 години

к'ъв сняг бе?! тая година в София НИТО ВЕДНЪЖ не наваля както трябва - поне 20 см да беше стигнало... 2 пъти по 5 см и веднъж 7-10 см... толкозта съвсем ни е през оная работа топящия се сняг, щот го няма

1

Анонимен

преди 13 години

Е да ама при нас снега се топи почти веднага след като е навалял, така че няма време да се натрупат токсини.

fallback