Снимка: Reuters

Радикална програма за "асистирано колонизиране" може да спаси видове, застрашени от изчезване вследствие на климатичните промени, заяви британски учен, цитиран от ЮПИ.

Експертът по консервационна биология проф. Крис Томас от университета на Йорк увери, че въпросната стратегия е приложима в целия свят. Той предложи Великобритания като потенциално убежище за иберийския рис, испанския императорски орел, пиренейския мускусен плъх и пеперудата Polyommatus hispana.

Всеки вид трябва внимателно да бъде изследван, за да се прецени "балансът" между потенциалната полза от спасяването му и каквото и да било негово влияние върху съществуващите видове във Великобритания.

Преместването на видове, застрашени от изчезване заради климатичните промени, е единствената опция за съхраняването им в природата, смята ученият.

"Сегашните мерки в тази насока включват пускане на видове в райони, където те са живели в миналото, т.е. става дума за реинтродукция, но не и за интродукция, поясни проф. Томас. Нужна е по-радикална политика, ако човечеството иска да сведе до минимум броя на изчезналите видове на планетата."

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase