Ако жените искат бебетата им да не плачат много, трябва да консумират повече месо през първите три месеца от бременността,съобщи "Мейл он сънди".

Холандски учени доказаха, че бременните, които приемат недостатъчно количество витамин В12, могат да родят бебе с непълно развита нервна система. Това означава, че хормон в мозъка, който приспива малките, може да не се освобождава правилно и затова те да плачат дълго през деня.

Богати на витамин В12 са червеното месо, рибата и млечните продукти. Известно е, че той подпомага развитието на мозъка и нервната система на неродените деца. Той помага също срещудеменция, сърдечносъдови заболявания и дори срещу репродуктивни проблеми в зряла възраст.

Изследването на Службата по обществено здравеопазване в Холандия е обхванало 3000 бременни жени. Резултатите показват, че бебетата на тези с най-ниско съдържание на витамин B12 в кръвта в третия месец, осем пъти по-често плачат продължително в сравнение с тези с високо съдържание на витамина.

Липсата на витамин В12 вероятно засяга количеството произвеждан в мозъка миелин - обвивка, която обхваща и защитава нервните клетки. По-малкото количество миелин предизвиква раздразнителност. В12 се отразява и на цикъла на съня, защото ниските нива пречат на освобождаването на мелатонина, хормона на съня.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase