Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американски учени направиха откритие, което дава надежди да бъде създадено контрацептивно хапче без хормони, съобщи Daily mail.

Те проследили сигнала на привличането между яйцеклетката и сперматозоида. Това означава, че може да бъде разработено нехормонално контрацептивно средство, което да го изключва. Хормонът прогестерон, освобождаван от готовата за оплождане яйцеклетка, действа като призив за сперматозоидите.

Електрическият ток, който осигурява движението им се засилва и опашките им стават по-бързи. Лабораторните експерименти на учени от университета на Калифорния в Сан Франциско с миша и човешка сперма показаха, че химикал, наречен CatSper, причинява процеса чрез внезапен прилив на калций в сперматозоида.

Така ще бъде възможно  да се създадено нехормонално хапче, което да предотвратява движението и да пречи на спермата да достига до яйцеклетката.

Макар и хормоналните контрацептиви да дадоха за първи път сексуална свобода на жените, те имат опасни странични ефекти, като увеличен риск от тромби, високо кръвно налягане, рак на гърдата. Те действат с хормони, с които се потиска овулацията. Сегашните хормонални контрацептивни средства са много по-безопасни, но и те увеличават риска от някои видове рак и от сърдечносъдови заболявания.

Опитите за създаване на контрацептив за мъже се съсредоточават върху блокери на калциевите канали. Без прилив на калциеви йони, сперматозоидите губят енергия и не успяват да проникнат в яйцеклетката дори и да са до нея. Новото откритие дава възможност да се въздейства върху взаимодействието на сперматозоидите и яйцеклетката чрез калциевия механизъм.

Това няма да се отрази върху мъжките хормони, за разлика от хормоналните препарати.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase