Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Влошаването на климатичните условия и прoмените в начина на живот на населението води до намаляване на фертилните способности при мъжете, сочи ново проучване.

В проучването се проследяват данни за броя на сперматозоидите на различни поколения. Броят на сперматозоидите на мъжете, родени през 1979–1981 г., е 227 m, на родените през 1982–1983 г. – 202 m, а на поколението от 1987 г. – 165 m, информира ръководителят на изследването проф. Йорма Топари.

Резултатите показват риска от намалена репродуктивна способност при младото поколение в сравнение с техните бащи и дядовци, констатира д-р Алън Пейси, старши лектор по андрология в университета в Шефилд.

Фактът, че броят на сперматозоидите в поколенията намалява значително, може да се дължи на природните условия или на наличието на нови химикали в хранителните продукти, смята Пейси.

Трябва да се наблегне върху премахването на вредните елементи в околната среда, с цел редуциране случаите на рак на тестисите и други проблеми, спохождащи репродуктивната система при мъжете, предупреждава д-р Пейси.
 

Още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase