Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Дебатът с изкуствените подсладители, овкусители и консерванти е толкова ожесточен, че човек се чувства като на бойното поле.

От една страна има „официални“ учени и производители на храни, които твърдят, че огромна част от това, което се влага в храните, е безвредно за хората. Говорим, разбира се, за законното производство на храни.

От другата страна е мнението на „алтернативни“ учени, подкрепени от милиони интернет потребители (за които не е задължително да са специалисти в областта), които смятат, че едва ли не има заговор, чиято едничка цел е бавно, но сигурно да умори всички хора чрез храна.

В средата на всичко това сме ние – които не можем да произвеждаме сами храната, от която имаме нужда, нямаме представа какво в действителност се съдържа в това, което ядем и се надяваме на етикетите да пише истинските съставки на продуктите.

И понеже Тялото се стреми да е най-вече обективно, особено когато става дума за здраве и правилно хранене, ще ви представим най-новата информация за една от най-спорните изкуствени добавки в храните – подсладителят аспартам.

Това е най-широко използваният подсладител, заместващ захарта. За него се смята, че с натрупването в организма може да доведе до хиперактивност, ракови заболявания, преждевременно раждане и т.н.

Последните изследвания на Агенцията за сигурността на храните в Европа (EFSA) обаче опровергават тези твърдения, съобщава Le Monde.

Двете изследвания са имали за цел да докажат дали наистина аспартамът води до ракови заболявания и преждевременно раждане.

"Не открихме никакво доказателство, че съществува връзка между употребата на безалкохолни напитки с аспартам и преждевременното раждане“, обясняват от EFSA.

“Другото изследване – за раковите заболявания, също не ни показа пряка връзка между повишаването на риска от ракови заболявания и употребата на аспартам“, се казва още в съобщението.

Според същата агенция безвредната доза аспартам на ден е 40 милиграма на килограм телесно тегло.

Аспартам се среща в безалкохолните напитки, газираните напитки, бонбони, десерти, фармацевтични продукти.

Още новини за диети и храни

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Stevia

преди 13 години

stevia

12

aaaa

преди 13 години

ASPARTAMAT-POLEZEN MOJE BI A.....

11

Поръчка!

преди 13 години

Историята с аспартама е дълга и драматична. Безусловно е вреден и има много данни за това. Четете, има хиляди източници. Ще си разреша да цитирам само един пасаж: "Монсанто, създателят на аспартама, знае, че веществото е отровно. Но те финансират American Association, American Dietetic Association Congress, Conference of the American College of Physicians. B New York Times от 15 ноември 1996 година излезе статия за това, че American Dietetic Association Congress е потвърдила продукцията.."

fallback