Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Изследване на френски специалисти показва, че мъжете, които започват да оплешивяват около 20-годишна възраст, са изложени на повишен риск от рак на простатата по-късно в живота, предаде Ройтерс.

Изследователи от университета "Декарт" в Париж са сравнили данните за 388 мъже, лекувани от рак на простатата, с тези на 281 здрави мъже.

Специалистите са открили, че вероятността да развият заболяването е била двойно по-голяма за мъжете, които са започнали да оплешивяват около 20-годишна възраст.

По-късното оплешивяване – към 30- или 40-годишна възраст, не влияе върху риска от рак на простатата.

Застрашените мъже могат да се възползват от по-ранен скрининг или от превантивна терапия. При рисковите случаи могат да се прилагат т.нар. антиандрогенни лекарства, използвани за лечението както на оплешивяване, така и на рак на простатата.

Тези медикаменти възпрепятстват превръщането на тестостерона в андрогенен хормон, известен като дихидротестостерон, за който се смята, че предизвиква окапване на косата.

Ракът на простатата е второто най-разпространено злокачествено заболяване сред мъжете след белодробния рак. Жертвите му са около 250 000 годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

някой

преди 13 години

Е тия откриха топлата вода.Всъщност е точно обратното - не оплешивяването води до рак, а оплешивяването е признак за високи нива на ДХТ, което може да доведе до рак на простатата.Само че това е отдавна известно - много лекарства за простатата намаляват нивата на ДХТ.

4

xxx

преди 13 години

Piite antiandrogenni lekarstva i prizemqvate "samoleta" okonchatelno :)

3

!!!!

преди 13 години

Не пийте нищо - това са глупости - никой не знае още причините за заболяванията от рак...тъпотии и спекула

fallback