Снимка: Булфото
fallback

Димът от модерните напоследък камини с дърва може да предизвика рак и сърдечносъдови заболявания, съобщи в. "Дейли телеграф", позовавайки се на датско изследване.

При горенето на дървата в пушека се получават невидими частици. Той е с подобен ефект при вдишване като изгорелите автомобилни газове и индустриалното замърсяване.

Камините стават все по-популярни, защото цените на газта и електричеството се увеличават, а и ги описват като по-екологични. Изследване на учени от университета на Копенхаген обаче показа, че те могат да са "тих убиец", защото малките частици от дима лесно се вдишват и достигат най-дълбоко в белите дробове.

Предишни изследвания установиха връзка между фините прахови частици от автомобилните газове и предприятията, които използват въглища, и увеличаването на случаите на сърдечносъдови заболявания, астма, бронхит, рак и други здравословни проблеми.

Опасността от дима от горящите дърва може да е не по-малко сериозна, предупреди проф. Стефен Лофт от университета на Копенхаген.

"Частиците от дима от горящо дърво несъмнено могат да предизвикат смъртоносно сърдечно или белодробно заболяване – каза той. – Човешките клетки, изложени на тези частици, претърпяват значително увреждане на ДНК и мутации. Това е сравнимо с ефектите от фините прахови частици в автомобилните газове.

Увреждането на ДНК може да предизвика рак. Проф. Стефен Лофт и колегите му са сравнили въздуха от центъра на холандско село с много камини на дърва с въздуха от съседен район, където почти няма камини. Те също са анализирали и фините прахови частици в пушека от горящо дърво. Резултатите от изследването с човешки клетки в лаборатория показват, че въздухът, където са горели дърва, причинява повече клетъчни и ДНК увреждания.

За камините трябва да се използват само сухи дърва, нарязани на малки парчета. Към камината трябва да има и поток от чист въздух, за да са по-малко изпусканите фини прахови частици.

През декември миналата година германски учени също обявиха, че камините са опасни за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 10 години

Пяука!

21

тра ла ла

преди 10 години

Моята бабка от с. Ореховица затова достигна 83 години, защото се топли цял живот на дърва и ***!Оня ден като отиван да я видя влизам а вътре смърди на дърва, коминя :) се запушил и вътре мъгла!Викам Бабооо къде си? А тя пъаука от кревата :) Лежи и не мърда.

20

Анонимен

преди 13 години

Не всички камини са екологични, но има и такива.Има ги вече и в България.Те са с двойно изгаряне.Ако някой се интересува може да прочете в kaminiclam.blog.bg

fallback