Снимка: Булфото
fallback

България е на първо място по внезапна сърдечна смърт в ЕС. Това заявиха лекари от Българското сдружение по кардиостимулация и електрофизиология.

Те алармираха за драстичното орязване на финансирането на две клинични пътеки (КП) през 2011 г.

При простото сравнение с предвидените за следващата година цени на пътеките – 286 лв. за КП №40 "Постоянна електрокардиостимулация" и 2814 лв. за КП № 41 "Интервенционално лечение и свързаните с него диагностични катетризации при сърдечни аритмии" става ясно, че тези средства изобщо не покриват цената на стимулаторите и съвременното лечение.

НЗОК плаща цената на стимулатори, които не вършат работа и не решават проблема на пациентите.

Възражението на лекарите е адресирано до министрите на финансите и здравеопазването, до изпълнителния директор на НЗОК и до БЛС. Те са изпратили призив и до парламентарната комисия по здравеопазване, както и до упоменатите институции.

"С орязването на клинични пътеки бюджетът ще спести 25 млн. лв., а само от клинична пътека № 41 ще спести 200 хил. лв., но дали от правителството са изчислили ефекта върху човешкия живот и колко българи ще си отидат от света заради тази спестовност", заяви председателят на сдружението д-р Светослав Йовев.

Неговият колега доц. Чавдар Шалганов посочи като пример, че за година у нас се правят 300 аблации (метод за изгарянето на източника на аритмията), докато в съседна Сърбия, която дори не е член на ЕС и е съизмерима с нас по население, те са 840 на година.

"Пациентската драма е най-голяма, тъй като те трябва да извадят непосилна за тях сума, за да се спасят", посочи д-р Йовев.

"Следва драмата на лекаря и на трето място – загубата за болницата, която трябва да се погрижи за тези пациенти. Проблемът може да се нарече на този етап "мисия невъзможна", смята д-р Йовев.

"При пациентите, които не могат да си позволят това съвременно лечение, всеки трети умира вкъщи", каза той.

Ситуацията в България е трагична и според Европейската асоциация по сърдечна аритмия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Жертва

преди 6 месеца

Д-Р Боян Кунев е престъпник! По-некадърен лекар, злобен и арогантен едва ли може да бъде срещнат! За него са важни единствено парите! След толкова много негови грешни решения е чудо, че останах жив! Бягайте от този псевдо лекар, псевдо човек!

117

Олег Дамянов

преди 6 години

До д-р Боян Кунев , надявам се да си този доктор за който се представяш , тъй като съм бил в НКЦ , така наречената 3 та градска . При направени ми две аблации , можеш ли да ми отговориш защо все още имам ритъмни нарушения , вече доказано с кардиограма . И за този един сантиметър отклонение , фаталния , ще поемеш ли отговорноста за това което ще ти покажа на кардиограмата ? Ако имаш доблеста може да се свържеш с мен на 0887796902 Олег Дамянов

116

Просветен

преди 13 години

Дано не попадна в ръцете на кардиолог, който не знае какво точно значи "sudden death"! Колкото до аблацията, освен добра подготовка, трябва скъпа апаратура - това не е горене на брадавици.

fallback