Повече от 300 души бяха приети по спешност в болница във Великобритания с грип и представители на европейските здравни власти казаха, че трябва да бъдат взети мерки да се насърчат хората в района да се ваксинират, предаде Ройтерс.

В интензивно отделение заради грип са приети 302-ма души, каза говорителка на британското министерство на здравеопазването. Тя не можа да посочи колко от тях са със щама H1N1, който се разпространи като пандемия по света от средата на 2009 г. Според експертите обаче е вероятно H1N1 да е доминантният щам.

"Доклади от цялата страна показват безпрецедентни нива на хоспитализация с тежък грип сред хората от рисковите групи", каза Питър Опъншоу, директор на Центъра за дихателни инфекции в Националния институт по заболявания на белите дробове и сърцето в лондонския Импириъл колидж.

По най-новите данни на британската Агенцията по здравеопазване в страната през този сезон са починали 14 души от щама H1N1, а още трима – от щам, наречен грип тип В. Очаква се в края на седмицата да бъдат обявени новите данни и броят на жертвите да нарасне.

Ангъс Никол, специалист по грипа в Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, каза, че положението във Великобритания е както е очаквал за грипния сезон, но въпреки това би трябвало да послужи като предупреждение за другите държави в Европа да се подготвят.

"Обикновено грипът се движи от запад на изток в Европа... затова фактът, че започва в западна държава, не е изненадващ, но е полезен – каза той по телефона от Стокхолм. – Той подсказва какво вероятно скоро ще наблюдаваме в други части на Европа".

Данните от Великобритания показват, че щамът H1N1, известен също като свински грип, се държи до голяма степен като миналата година. Той засяга повече млади хора и такива в от рискови групи, като бременни жени и някои деца.

Щамът H1N1 беше открит в Мексико и САЩ през март 2009 г г. и се разпространи бързо по света. Вирусът отне живота на около 18 450 души, предимно млади хора и бременни жени. СЗО обяви края на пандемията през август.

"Всички данни, с които разполагаме , показват, че вирусът не се е променил - каза Опъншоу. - Той засяга същите категории хора като миналата година и се отличава от обикновения сезонен грип, който е най-тежък за хората над 65 години".

Европейския център за превенция и контрол на заболяванията призовава европейските правителства да насърчат хората, особено от рисковите групи, да се ваксинират срещу сезонния грип, дори и миналата година да са се ваксинирали за H1N1. Ваксините срещу сезонния грип, които се предлагат по целия свят, са и срещу щама H1N1, защото СЗО предупреди, че вероятно той ще е най-доминантният в Северното полукълбо за сезона 2010/2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase