Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

От световноизвестната Лаборатория за молекулярна биология в Кеймбридж идва новина, която може да преобърне с главата надолу досегашните представи за възможностите на човека да се бори с вирусите – най-жестоките убийци на хора, взимащи двойно повече жертви от рака всяка година.

Революционното откритие показва, че антителата, които се използват от организма за неутрализиране на външни обекти, всъщност могат да действат дори и когато вирусът успее да проникне в клетките. Досега се считаше, че веднъж попаднал там, той е неоткриваем и неуязвим както за имунната система, така и за множеството лекарства.

Този мит за вируса обаче е развенчан и вече има сериозни надежди, че пътят към разработване на нови, доста по-ефективни антивирусни лекарства ще бъде широко открит.

Учените от Кеймбридж закрепили антитела за вирус и го оставали да влезе в клетка. Наличието на антитела обаче веднага задействало ответна реакция от страна на протеина TRIM21.

В резултат защитният механизъм на клетката срещу нежелани "гости" започнал незабавна операция по отстраняването им. Повечето вируси били унищожени за по-малко от 2 часа, много преди да успеят да нанесат поражения.

Ще минат години, преди откритието да се превърне в ефективен лек срещу различни болести от обикновена настинка, през гастроентерит, до СПИН (причинен от ХИВ вируса). Но специалисти коментират, че може би работата на лаборантите в Кеймбридж ще даде необходимия импулс за успешна борба с един от най-големите бичове за човешкото здраве. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

ДЕН

преди 13 години

Надеждата крепи човека. Да се надяваме науката по-скоро да се справи с подобни проблеми.

65

Анонимен

преди 13 години

Раковото заболяване не е вирусно, но вътреорганизмено дейстствува като вирусно. Никаква химия, каквато и да е тя, неможе да излекува напълно рака. Туморни образувания - да. Както всяко вирусно заболяване, така и ракът е резистентен в рамките на времето и в самия организъм. Тоест, той се променя във времето и според мястото на атаката, съобразно биологичните клетки. Затова е неизлечим. Пътят, който върви медицината за лечението му е погрешен. (61) е много прав за някои опричините за заболяването

64

Анонимен

преди 13 години

Може би съм по-рязка,защото борбата за живота на близките ми беше много тежка.От личен опит знам,че когато човек е отчаян,е много податлив към манипулации.И от това се възползват некоректните към пациентите лекари и лечители.В такова положение на човек му се иска отчаяно да повярва на такива хора,че ще му помогнат,а те злоупотребяват с това.Иначе нямам против нито едно лечебно средство,стига да помага.

fallback