Рибарските колиби и натрупаните строителни отпадъци в резерват "Ропотамо" ще бъдат почистени по заповед на
Министерството на околната среда и водите. Акцията ще започне на 1 ноември, съобщи Бойчо Георгиев, директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас.

Той обясни, че на територията на резервата е абсолютно забранено да се замърсява, да се влиза с моторни превозни средства и да се строи. Ако районът не бъде приведен в съответствие с нормите, страната ни може да получи европейски санкции.

Георгиев каза, че първите рибарски колиби в местността са се появили преди около двадесетина години. С течение на времето те започнали да се множат, а през последните години този процес продължава.

Нощно време в резервата се трупат строителни материали и постоянно се правят заслони и бараки. Ставало въпрос за около стотина рибари от Бургас, Созопол, Несебър и други градове в областта, които се опитвали да се настанят незаконно в резервата.

За акцията по почистването на защитената територия на 1 ноември ще бъде поискано съдействието и на полицията. До два дни ще бъде ясен и изпълнителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase