Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Заболяванията от рак на устата все по-често са предизвикани от инфекции с папиломавируси, предадени при орален секс, сочат резултатите от шведско изследване, цитирани от Франс прес.

Редица изследвания показват, че голяма част от случаите на рак на устата се дължат на инфекции с папиломавируси у хора, които в твърде млада възраст са станали сексуално активни и са имали много сексуални партньори, заявяват изследователите.

Налице е увеличаване на заболяванията от рак на устата в САЩ и Северна Европа, които са предизвикани от папиломавируси, предадени по полов път, допълват те в комюнике на американския Център за контрол и превенция на болестите.

Тази констатация е накарала Международния център за изследвания върху рака да обяви папиломавирусите за рисков фактор, свързан с рака на устата, освен тютюнопушенето и консумацията на алкохол.

Папиломавирусите са известни като причинители на повечето заболявания от рак на шийката на матката. Срещу тази болест вече са разработени две ефикасни ваксини.

Възможността рязко да се увеличат заболяванията от рак на устата, дължащи се на инфекции с папиломавируси, изисква особено внимание, заяви един от ръководителите на изследването – д-р Торбьорн Рамквист от института Каролинска в Швеция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

127

knockie

преди 13 години

tazi novina e prepe4atana, mnogo otdavna sam q 4ela

126

tt

преди 13 години

ti ne se plasis,i az ne se plasa.taka 4e si paswame.

125

Хах

преди 13 години

Хахахаха, кифлите-свиркаджийки на по 13-14 години да прочетат тази статия! :D:D

fallback