Снимка: БГНЕС

Новородените бебета с жълтеница са много по-застрашени от развитието на аутизъм, сочат данните от ново изследване, проведено от американски учени.

Резултатите от изследването, публикувано в американското списание по педиатрия, сочат, че бебетата, родени в Дания между 1994 и 2004 г., които са били болни от жълтеница, е 67% по-вероятно да развият аутизъм.

Неонаталната жълтеница обикновено се причинява от прекомерното производство на билирубин, вещество, което може да бъде открито в жлъчката и е резултат от нормалното разпадане на червени кръвни клетки.

Жълтеницата обикновено е факт при 60% от новородените и приключва на първата седмица след раждането, но продължителното излагане на високи нива на билирубин има невротоксични последици и може да причини проблеми в развитието на детето за цял живот.

В изследването учените са достигнали до заключението, че опасността от развитието на аутизъм е по-голяма, ако майката е имала други деца или ако детето е било родено между октомври и март. Опасността от развитието на аутизъм изчезва, ако детето е първородно или е било родено между април и септември.

Авторите на изследването предполагат, че сезонните различия може би се дължат на различните нива на излагане на дневна светлина, което има свое отражение върху развитието на болестта.

Разликата в опасността при първородните спрямо второ или трето дете може да се дължи на различните нива на антитела при жените, които са имали няколко бременности, или да отразява различната степен на достъп до здравеопазване в първите дни след раждането.

В Дания жените със здрави бебета, които са раждали преди това, се изписват малко след раждането. Жените, които раждат първото си дете, остават в болницата три или четири дни, като по този начин жълтеницата може да бъде диагностицирана докато новороденото все още се намира в болницата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase