Снимка: БГНЕС

Екомининстър Нона Караджова събра днес журналисти, за да направи подробен отчет на целите, реформите и резултатите през първата година от работата на екипа на министерството й. Тя открои няколко основни проблема:

2/3 от гражданите не събират боклука си разделно

Две трети от българите не събират боклука си разделно в специалните контейнери, за да бъде рециклиран.

Това сочи проучване, проведено през юли от ЕСТАТ по поръчка на МОСВ.

В МОСВ вече има Зелен телефон – (02) 9888205 за приемане на сигнали за замърсяване на околната среда, такива сигнали се получават и по електронен път.

Проучването показва също, че 9 от 10 българи са за въвеждане на общественополезен труд за нарушители на еконормите за околната среда.

Под общественополезен труд се разбира чистене на градинки, на междублокови пространства, на нерегламентирани сметища, санитарен труд в болници и социални заведения и др.

82% от хората у нас одобряват също замяната на полиетиленовите торбички за еднократна употреба с такива за многократно ползване или с биоразградими.

Най-сериозният екологичен проблем на населените места според българите е замърсеният въздух.

Сред основните екопроблеми за анкетираните са още застрашеният горски фонд, липсата на чистота в градовете и нерегламентираните сметища.

Изследването отчита и сравнително ниска информираност на гражданите за конкретните мерки, които се предприемат за подобряване и опазване на състоянието на природата.

Засилена контролна дейност на МОСВ и регионалните му структури

За изминалата година експертите на 16-те РИОСВ са проверили близо 14 хил. обекта и са издали близо 1000 акта на стойност 1.4 млн. лв., съобщи Караджова.

Проблеми във водния сектор

За решаването на проблемите във водния сектор са нужни 15-18 млрд. лева, заяви екоминистърът.

Още по темата

Средствата са необходими за подмяна на ВиК мрежата, за ремонт и изграждане на пречиствателни станции, за възстановяване на системата за напояване в страната, изграждането на диги и корекция на речни корита, посочи Караджова.

Възможностите за финансиране са няколко – от държавния бюджет, чрез повишаване цената на услугата или чрез отдаване на концесии, посочи екоминистърът, като добави, че най-добрият вариант ще бъде избран след обществени обсъждания.

Със Закона за водите, който ще бъде окончателно приет тази седмица, се ограничава строителството ВЕЦ-ове в защитени зони по Натура 2000, добави Караджова.

Проблемът с мечките

„Никой не знае колко мечки има у нас, разпределени основно в района на Смолянско, Рила и Централен Балкан. Едни казват 300, други 700 и това е големият проблем след поредния инцидент в Смолянско“, заяви Караджова.

Тя съобщи, че през есента започва ново преброяване на мечките в Смолянско чрез фотозаснемане и наблюдение на място.

Помощ за преброяването е предложил и министърът на земеделието и храните чрез работещите в горските стопанства.

„Ако преброяването установи, че броят им е по-голям от възможностите, които дава районът за тяхното изхранване, ще се предприемат мерки за тяхното разселване в други региони, включително в Европа, или за увеличаване на разрешените отстрели“, каза Нона Караджова. По думите й е възможна и комбинация от двете мерки.

Поне два сезона са необходими, за да е точно преброяването, посочи екоминистърът. Въпреки това още първите резултати ще бъдат взети предвид, за да се решат по-скоро проблемите в района.

Годишно се разрешава отстрел на до 10 мечки, от началото на годината са дадени седем разрешителни за отстрел, съобщи министър Караджова.

В Смолянско има поставени електропастири в районите с пчелини и животновъдни стопанства, които да ги защитават от мечки. Ускорена е и процедурата за обезщетения на пострадалите стопани, съобщи още Караджова.

По думите й има сигнали, че малки мечета са изхранвани от хората в селата. Това е неправилно, отбеляза екомиснистърът, тъй като така животните ще загубят страх и е възможно да създават проблеми в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase