Снимка: БГНЕС

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” изпрати становище по проекта за нов Закон за горите, предоставен за обществено обсъждане на интернет страницата на Изпълнителна агенция по горите на 9 юли 2010 г.

Въпреки че някои от досегашните предложения на коалицията за промени в закона са възприети, в текстовете са се прокраднали и редица опасни идеи, които застрашават защитената българска природа.

• Проектът за нови Закон за горите създава още един начин за застрояване на защитените природни територии и зони чрез разпоредбата за застрояване на горските територии без промяна на предназначението за лифтове, влекове и съоръжения за ветрогенератори и фотоволтаици (чл.53, т.т. 3 и 5). Така се поощрява строителство, което не е свързано с дейности, присъщи за управлението на горските територии.

• Въвежда се възможността за продажба на имоти държавна собственост, които попадат в защитените територии (пар. 6 и 16 от преходните и заключителни разпоредби). През последните 75 години българската държава многократно е изкупувала частни земи, за да защитава природата в тях, но нито веднъж не се е случвало да продава защитена природа. Това предложение е огромна крачка назад в политиката на ГЕРБ и противоречи на предизборните обещания за пресичане на ограбването на държавата.

• Предлага се природните паркове, които са най-голямата по площ защитена природа в България, да преминат към общините. Досегашните примери за отношението на общините към природните паркове е предимно свързано с опити за заличаване и застрояване - община Царево и Природен парк Странджа, община Сливен и Природен парк Сините камъни. Тези опити генерираха сериозна гражданска опозиция. На този етап от развитие на общините идеята очевидно е неприемлива.

• Опасно е изпълнението на плановете за управление на защитените територии да се прехвърля от администрациите на природните паркове към държавните горски предприятия, а контролът на дейностите – към регионалните дирекции по горите. Това напълно ще спре изпълнението на плановете за управление в земеделските земи и горските територии частна и общинска собственост. До момента няма информация дори едно държавно горско или ловно стопанство да е изпълнило каквато и да е било част от приети планове за управление на защитени територии.

• Създават се възможности за ограничаване достъпа на граждани в гори и защитени територии по искане на частни лица, които извършват дейности в държавните гори.

Тези предложения създават впечатлението, че проектозаконът за горите обслужва лобистки интереси за застрояване на природните паркове - плановете за нова ски зона в Природен парк Витоша на «Витоша ски» АД и лобиращия за това акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев, както и открито заявените планове на кмета на Сливен Йордан Лечков за застрояване на Природен парк Сините камъни.

Подобни опити за промяна на законите, за да се застроят и разпродадат българските гори имаше през март 2005 г. и януари 2009 г. Тогава бяха внесени над 100 хиляди подписа против промените, а 39 и 40 Народно събрание отхвърлиха тези предложения.

Предложенията за опазване на горите, прекратяване на замените и опазването на защитените територии от застрояване и прадажби се споделят от мнозинството български граждани според социологическите проучвания. Надеждата е, че те да бъдат включени в проектозакона преди внасянето му в Министерски съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase