Снимка: Булфото
fallback

Ваксините срещу хепатит Б за бебета са на привършване, съобщиха педиатри.

От здравното ведомство пък коментират, че липсата им е временна и доставките ще бъдат подновени до края на другата седмица.

Причините са производствени проблеми на фирмата производител, каза д-р Кунчев, завеждащ отдел "Надзор на заразните болести" в МЗ.

Задължителният имунизационен календар изисква първата доза срещу заболяването да се постави още в родилния дом.

Следващите се бият от личните лекари и педиатрите 30 дни след раждането и на половин годинка.

Ако поставянето на ваксината се забави с четири-пет месеца, няма пряка опасност бебето да се инфектира с вируса на хепатит Б, но се нарушава имунизационният ритъм за поставянето на следващите ваксини, обясниха лекарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

pipe

преди 13 години

Под натиска(какъв точно натиск не знам!) на една мощна фармацевтична компания, започваща с Г, в имунизационния календар се вкара антипневмококова ваксина, която до голяма степен е безсмислена. Правят се три ваксинации на дете, вяка по 98лв., общо близо 300лв. Затова не останаха пари за ваксини против хепатит В, шарки, паротит и др., които са много, много по-важни от пневмококовата ваксина. Това е положението.

17

ререре

преди 13 години

Генетик, хайде да не ти напомням защо не се ваксинираме срещу СПИН, а също и срещу Хепатит С - ЗАЩОТО НЯМА ВАКСИНА СРЕЩУ ТОВА! Не печеля НИКАКВА комисионна. Освен това Хепатит Б има висока степен на контагиозност, за разлика от другите изброени. Мисля, че си достатъчно компетентен да знаеш кои са тези манипулации (не само за бебетата), но ако не знаеш, отвори си книжките и ги прочети!

16

генетик

преди 13 години

до: реререби ли написал кои са тези манипулации, които толкова много застрашават бебетата? А защо сега точно ги застрашават бебетата? а преди въвеждането на тази ваксина през 2000г какви манипулации са правени на бебетата? Не аз, а ти натрапваш глупости, явно печелиш добра комисионна от продажба на ваксини. Добре, ще защитим бебетата от хепатитВ с васкина, но как ще ги защитим от СПИН според тебе тогава?! А рисковите манипулации водят и до СПИН, не само до хепатит В!

fallback